Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Påse Pengar Projekt

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Ungdomar kan söka pengar från "PÅPP" (PåsePengarProjekt) till idéer och projekt som inte hör till ordinarie föreningsverksamhet, för vilka andra bidrag utgår.

Bakgrund

1996 genomförde Kultur, park och fritidsförvaltningen i Piteå kommun en utredning om den ungdomsverksamhet som bedrevs inom Kultur, park och Fritid.

Utredningen visade att intresset bland Piteås ungdomar hade sjunkit markant för kommunens ungdomsgårdar och fritidsengagemang. Utredningen konstaterade att ungdomarna ofta ansåg att kommunens ungdomsverksamhet hade till uppgift att stävja ett negativt beteende snarare än att stimulera till deras växande och ansvarstagande. Det fanns också ett behov av ett större utbud av aktiviteter.

Utredningens resultat låg till grund för en ny metod för Kultur Fritids ungdomsverksamhet. Verksamheten skulle utgå från uppgiften att stimulera och vägleda ungdomars egna initiativ och vila på eget ansvar, växande, möte mellan människor och delaktighet. Enligt ett beslut i Kultur- och fritidsnämnden är en ungdomsverksamhet där ungdomar har verkligt inflytande så viktig att den skall kunna erbjudas alla ungdomar. Alla kommundelar skall ha tillgång till en ”påse pengar”. Påpp startade 1998. Den nya arbetsmetoden utvecklades och genomförs av Kultur Fritids avdelning UNG. Påpp bygger på att stimulera och vägleda ungas egna initiativ och därmed öka ungdomars inflytande, delaktighet och makt. Pengarna är tillgängliga för ungdomar som vill söka bidrag till egna aktiviteter/ arrangemang.

Enligt ett beslut i Kultur- och fritidsnämnden kan man ”söka pengar från PÅPP till idéer och projekt som inte hör till ordinarie föreningsverksamhet, för vilka andra bidrag utgår.
I samband med ansökan ställs krav på ungdomars engagemang och vilka vuxna som på något sätt deltar i projektet”.

 

Syfte - Därför gjorde vi det

Verksamheten ska utgå från uppgiften att stimulera och vägleda ungdomars egna initiativ och vila på eget ansvar, växande, möte mellan människor och delaktighet. Pengar finns tillgängliga för ungdomar som vill söka bidrag till egna aktiviteter och arrangemang.

Målet är att möjliggöra för unga att med eget initiativ och kraft, skapa det som saknas, finns för lite av eller överhuvudtaget inte existerar i Piteå. Att de ska känna att de kan påverka snabbt och med egen kraft samt med viss vuxenhjälp kunna förändra en del av deras uppväxtvillkor.
Hur gör man egentligen när man vill göra något? Det är faktiskt rätt simpelt. Den svåra biten är att knäcka idén för vad du vill göra.

Process - Så gjorde vi

I samband med ansökan ställs krav på ungdomars engagemang och vilka vuxna som på något sätt deltar i projektet.

Så här går det till

Ta kontakt med oss, ring 0911- 69 64 08
eller skicka mejl till…….
1. Vi bokar in en träff med dig, hos dig eller hos oss.
2. Vi träffas, surrar lite och spånar vidare på din idé eller dina tankar.
3. Du åker hem, förhoppningsvis med ett leende på läpparna och en ännu bättre idé. Du funderar på hur mycket pengar du behöver.
4. Vi gör en gemensam budget så du vet vad du behöver pengarna till.
5. Om allt känns bra för dig och för oss så tutar vi och kör.
6. Du jobbar på och vill du ställer vi gärna upp som bollplank. Vill du träffa oss 20 gånger så är det helt OK, ni bestämmer hur ofta.
Svårare än så är det faktiskt inte. Bara testa, de som testar detta brukar faktiskt ha skoj!

Nyckeltal  2014-08-13
Antal Påpp 45st (ink påpp balkong 33 st.)
Antal Påpp arrangörer 37 st. (30 Balkong 20/10) (övriga 4/3)
Balkong Nyckeltal
Totalt drygt 1500 besökare på 33 arrangemang. 
Total kostnad 39000kr
Ungdomar totalt 30 st
Killar 20 st
Tjejer 10 st

Resultat - Så blev det

2014-08-31 hade 45 PÅPP-arrangemang och idéer genomförts.

Unga gör bättre, billigare och mer rätt insatser för varje skattekrona. Bättre än att ”gamla” tänker ut vad de vill ha. Samtidigt får de en möjlighet att träna sig i arrangemang av alla olika sorter.

Senast ändrad:
2019-09-05

På www.dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?