Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Östersund

Kontakt

Ingrid Mars, Näringslivssekreterare

063-14 33 92 eller 073/275 10 59

ingrid.mars@ostersund.se

Landsbygdsprogram

Den 19 mars 2013 beslutade Utvecklingsutskott i Östersunds kommun att ta fram ett  Landsbygdsprogram.

Process

I ett första skede skulle programmet vara klart innan årsskiftet. En analys genomfördes av vad som tidigare skett i kommunen på området.

Efter det inbjöds kommunmedborgarna till fem olika orter (med omnejd) i kommunen för dialog. På dessa möten var upplägget enligt nedan;

  • Inledning - kort redovisning av upplägget för kvällen
  • Kort information om projektdirektiven samt förslag på arbetets upplägg.
  • Korta inspel (3-4 min) från representanter från bygden - Nuläge? Framtid?

Exempelvis Företag från olika branscher, utvecklingsbolag, representant för skolan i bygden, ICA, byalag med flera.

Viktigt att som inledning få en positiv bild av vad som sker i bygden och vad som är på G.
Efter det diskussioner i grupper om vilka utvecklingsområden som är prioriterade för bygden samt hur vi tar tillvara alla målgrupper ex ungdomarna = Bygdens behov av framtida utveckling.

Efter det har dialog skett med berörda förvaltningar samt presenterats för Utvecklingsutskott och Kommunstyrelse. Innan ärendet togs upp i Kommunfullmäktige har förslaget gått ut på remiss till berörda grupper, myndigheter, förvaltningar m fl. det innebar även en förlängning tiden för arbetet.

Resultat

Tiden är en viktig faktor, för att få en bra och bred mobilisering samt en bra återkoppling  så är en tidsintervall på tre månader alldeles för kort.

Det är viktigt att göra en gemensam SWOT i början av arbetet. För min del fanns inte tiden för det. Men jag kunde använda mig till en del av LEADER Storsjöbygdens SWOT.

Senast ändrad:
2017-05-04

På www.dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?