Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Framtidsverkstad

Framtidsverkstad är en pedagogisk metod, ett arbetssätt, för att få fram konkreta idéer och visioner. Metoden har en arbetsform med tydlig inramning som skapar både frihet och trygghet som också använder lust och kreativitet som drivkraft.

Används för

Metoden syftar till att alla medverkande ska hitta en gemensam plattform där man kan plocka fram och förverkliga sina idéer tillsammans.

En lyckad Framtidsverkstad är en bra utgångspunkt för framtida handling och leder ofta till att det bildas arbetsgrupper som arbetar vidare med lösningar och nya utvecklingsprocesser. Det är vara en mycket uppskattad metod.

Det finns olika sätt att genomföra en Framtidsverkstad. För att genomföra metoden behövs moderatorer som är utbildade i tekniken. Metodens huvudprinciper är deltagarstyrning, demokrati och struktur. Allas idéer och åsikter blir respektfullt hörda, diskuterade och införda i ett gemensamt sammanhang.

Metoden bygger på att man har ett övergripande tema, ett ämne eller ett tillstånd som man vill förändra eller utveckla. Detta tema bearbetas sedan på olika sätt i faser som går från probleminventeringar till konkreta beslut i handlingsplaner om vad som behöver göras, när det ska göras, ibland även hur det skall göras och av vem. Olika arbetsmaterial används och stödfrågor finns under hela processen..

Framtidsverkstad är strikt upplagd tidsmässigt och det är noga att utsatta tider hålls.

Deltagare

Metoden bygger på deltagarnas aktiva medverkan och att de har möjlighet att närvara under hela processen. Det är en fördel att ha en blandad grupp med politiker, tjänstemän, medborgare och andra intressenter.

Deltagarantalet bör maximeras till ca 25 personer.

Det kan se lite olika ut hur man får deltagare till träffen. Antingen kan man ha ett öppet möte dit man får anmäla sig eller så bjuder man in utvalda deltagare. En kombination kan också vara lämplig.

Nödvändiga resurser

En stor lokal med mycket väggutrymme behövs

Ungefärlig tidsåtgång

Minst en hel dag. Många genomför träffen under en helgdag så att många har möjlighet att delta.

Styrkor

Enkel att förstå och genomföra.
Uppskattad metod av deltagarna.

Övrigt

En chatt skall gå snabbt det kan vara bra att vara flera på plats för att svara, ta gärna hjälp av yngre medarbetare som är vana vid formen.

Begränsningar

Alla vågar inte då det går väldigt fort.

Senast ändrad:
2022-03-23

På www.dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?