Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Göteborg
Startade maj 2012

Kontakt

Erik Jeansson, GIS-chef, Göteborgs Stad

031-368 17 83

eric.jeansson@sbk.goteborg.se

Anna Enarsson, Agency9

0709 800847

anna.enarsson@agency9.com,

 

Min Stad Göteborg

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

I en virtuell, fotorealistisk 3Dmodell av Göteborg kan göteborgarna utforska sin stad – men framförallt föreslå förändringar som gör den ännu bättre.

Bakgrund

Sedan slutet på maj 2012 har göteborgarna en helt ny arena för att debattera stadsutvecklingsfrågor. Genom att logga in på sajten minstad.goteborg.se kan göteborgarna lära känna sin stad och peka ut vad som behöver göras – och vart.

– Där kan de flyga omkring fritt över hela staden, publicera egna förslag och kommentera andras, säger Eric Jeansson, chef för Geografiska informationssystem på stadsbyggnadskontoret.

- Syftet med Min Stad är att involvera göteborgarna för att öka engagemanget inom stadsutvecklingsfrågor, öka kunskapen om stadsplanering och att skapa en öppen debatt. Tjänsten riktar sig till alla som har ett intresse inom stadsbyggnadsfrågor: invånare, politiker, tjänstemän och arkitektfirmor m.fl.

 

 

 

Syfte - Därför gjorde vi det

Eric Jeansson berättar att Göteborgs Stad har arbetat med kommunikation och stadsbyggnadsfrågor under en lång tid. I stadens budget för stadsplanering finns det en formulering som lägger emfas på göteborgarnas inflytande över stadsplaneringen.

Eric och hans medarbetare funderade på hur man skulle kunna öka kommuninvånarnas delaktighet och inflytande. Resultatet blev e-tjänsten Min Stad.

- Jag kom på idén att skapa ett virtuellt klotterplank. Jag pratade med byggnadsdirektören på stadsbyggnadskontoret och samtalet resulterade i en förstudie och en prototyp för e-tjänsten Min Stad.

Eric Jeansson poängterar att Min Stad är ett klotterplank, inlägg kan inte besvaras av Göteborgs stad, utan inläggen används främst som inspiration för kommunens stadsarkitekt och den strategiska avdelningen.

- E-tjänsten har fått mycket positiv respons och för intressegrupper inom stadsbyggnad, som exempelvis ”Yimby” (yes in my backyard) har Min Stad blivit en tydlig arena.

Tanken är att den – förutom att fungera som debattarena – ska öka engagemanget och kunskapen om stadsplanering. 

Process - Så gjorde vi

Tjänsten utgörs av en webbportal på www.goteborg.se och är baserad på en fotorealistisk 3D-stadsmodell där kommuninvånarna interaktivt kan utforska staden, skapa inlägg och publicera egna tankar, idéer och förslag i 3D dimensioner.

Integrering med Facebook

Facebook används för att hantera inloggning och identitet för de som vill skapa ett inlägg i webbportalen Min Stad. När man skapat ett inlägg i portalen så dyker det genast upp hos vänner på Facebook samt hos alla de som följer sidan via Facebook eller Twitter.

-  Integrationen av sociala medier i Min Stad resulterar i en stor spridning av varje enskilt inlägg och av portalen i sig.

Det finns många kategorier i menyn för den som vill placera ut sina förslag i modellen. Bland annat kan man välja mellan bo, jobba, gå, cykla, köra bil, mötas, uppleva kultur, riva och bevara. Vald ikon placeras ut på den aktuella platsen tillsammans med det skriftliga inlägget. Den som är lite mer avancerad kan också bygga små tredimensionella modeller, exempelvis byggnader.

Resultat - Så blev det

E-tjänsten Min Stad fick Guldlänken 2013

Min Stad har blivit internationellt uppmärksammat och belönades under 2012 med Excellence Award på Geospatial World Forum i Amsterdam.

830 förslag

mer än 15000 besök år 1

Mer information

http://minstad.goteborg.se/minstad/index.do

http://minstad.goteborg.se/minstad-webgl/

https://sv-se.facebook.com/minstadgbg

http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/ovrigt,3dmodell_av_goteborg_ny_arena_for_debatt?OpenDocument

 

Senast ändrad:
2020-03-10

På www.dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?