Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Dialoghusvagnen - Drottninghög i Helsingborg

En husvagn som fungerar som en mobil information- och mötesplats. Vi kan möta de boende på Drottninghög där de finns.

I husvagnen finns olika typer av exponeringsytor som lätt kan ändras utifrån behov. Det är bland annat i form av anslagstavlor, dator, ramar och en rullgardin med ett flygfoto av området.

Bakgrund

Projekt DrottningH är ett 20-årigt stadsutvecklingsprojekt på Drottninghög som är Helsingborgs första miljonprogramsområde. Projektet ska rikta aktiviteter så att underrepresenterade gruppers medverkan höjs. Sedan projektet startade 2011 har projektet funnits tillgängliga en gång i veckan på det kommunala bostadsbolagets områdeskontor på Drottninghög.

Detta har tyvärr inte varit så välbesökt och det har funnits grupper som vi inte har nått. Dessa grupper har varit barn och unga, de som arbetar eller studerar på dagtid samt barnfamiljer. Detta ville vi ändra på.

Syfte

Kunna möta de boende på Drottninghög där de lever och bor.

Process

Koncept
Då projekt DrottningH medverkade vid Ekobyggmässan i september 2013 tog vi fram en utställningshusvagn som vår monter. Redan från början var tanken att husvagnen efteråt skulle kunna fungera som en mobil information- och mötesplats. Vi skulle då kunna möta de boende på Drottninghög där de finns. I husvagnen finns olika typer av exponeringsytor som lätt kan ändras utifrån behov. Det är bland annat i form av anslagstavlor, dator, ramar och en rullgardin med ett flygfoto av området.

Resurser och material
En husvagn inköptes på Blocket för 8 000 kr och övrigt material inköpte för ca 4 000. Under en lugn sommarvecka målades och inreddes husvagnen av en händig person..

Resultat

Dialoghusvagnen har i första hand använt vid två typer av aktiviteter. Husvagnen har funnit med vid olika arrangemang som områdesdagar, julmarknader och andra återkommande evenemang. Där har husvagnen fungerat som ett blickfång och en utställningsyta både på insidan och utsidan. Många har varit nyfikna på själva husvagnen och därför kommit fram till oss och börjat prata. Barn och ungdomar har gärna hängt i husvagnen och det har blivit ett tillfälle för oss att lära känna dem och får reda på deras tankar, idéer och synpunkter.

Det viktigaste användningsområdet för Dialoghusvagnen har varit vid riktade insatser i olika delar av området. Vi har då parkerat husvagnen på in gård eller längs ett stråk där många människor har passerat. Vi har ofta informerat via brevlådeinformation innan var och när vi kommer att finnas. Genom detta har vi kunnat nå människor som vi inte nått tidigare.

Mer information

Övriga tankar
En mobil information- och mötesplats har många fördelar:
Den är lätt att transportera och det tar inte lång tid att packa ihop, det finns gott om utrymme att ha med material.

En husvagn väcker nyfikenhet och det är lätt att börja ett samtal.
De boende känner igen husvagnen och då de ser den vet de att de kan komma fram och få svar på frågor eller lämna synpunkter.

Den fungerar i alla väder och alla årstider. Vi har tidigare haft tält vilket fungerar bra sommaren men inte på vintern.

Att sitta och tala med någon i en husvagn blir intimt och vår upplevelse är att det blir bättre samtal än på ett kontor eller annan offentlig lokal.

Du blir synlig även under transporten.

Senast ändrad:
2018-02-02

På www.dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?