Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Lidköping

Kontakt

Monika Andersson, hållbarhetsstrateg 

0510-771283

monika.andersson2@lidkoping.se

Dialogvandring för social hållbarhet inför planering av helt ny stadsdel

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Dialogvandring med olika målgrupper, tidigt i planeringsprocessen, för att kartlägga vad som skulle bidra till social hållbarhet i en helt ny stadsdel i Lidköpings kommun.

Syfte - Därför gjorde vi det

Målet med arbetet var att tidigt i planeringsprocessen av ett helt nytt bostadsområde samla in synpunkter från olika grupper på hur de ville att området skulle vara för att de skulle trivas där. Det handlade om de delar av området som var tillgängliga för allmänheten det vill säga grönområden, vägar, cykelvägar, stränder m m. Det handlade om social hållbarhet.

Process - Så gjorde vi

Vi bjöd in 6 olika målgrupper till var sin ”dialogvandring”. Dialogvandringarna innebar att vi gick runt i området men den grupp på 5-10 personer, hade med flygfoto/ över området idag och illustrationer över hur det var tänkt att se ut i framtiden.  Vi stannade till på olika platser, beskrev och visade bilder på vad som var planerat just där. Deltagarna fick de säga hur de ville att området runt skulle vara, vad som skulle finnas där för att de skulle trivas där, vilja bo där eller besöka området.

De 6 grupper vi tänkt gå med är pensionärsrådet, rådet för funktionsnedsatta, gymnasiets hållbarhetsgrupp, öppna förskolans föräldrar, ungdomar från ungdomsgården och en grupp som går svenska för invandrare.

Vi har en protokollsmall som vi fyller i under vandringen.  Varje plats som kommenteras utgör en rad i protokollet och den kan kompletteras med foto om man vill.  Engagemanget från grupperna har varit stort och många synpunkter är insamlade. Vissa sammanfaller mellan grupperna, andra utgår från respektive grupps behov och önskemål.

Resultat - Så blev det

Vi kommer att sammanfatta resultaten när alla dialogvandringar är klara och informera hela projektgruppen och eventuellt även de så kallade byggherrana. Hela materialet kommer att ingå i landskapsarkitekternas och stadsträdgårdsmästarens underlag.

Intressant är att se hur pensionärer och ungdomar kommenterar samma plats, hur de redan nu i tidigt planeringsskede kommer med förslag hur de skall kunna utnyttja samma plats utan att störa varandra. Olika grupper uppskattar olika typer av utrustning, ett exempel: många sittbänkar lämpligt utplacerade för pensionärerna men stora bord och bänkar för ungdomar så hela gänget får plats.

Senast ändrad:
2020-05-27

På www.dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?