Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Lindesberg

Kontakt

Christer Kallin. Utvecklingssamordnare och Landsbygdsutvecklare

070-234 82 60

christer.kallin@lindesberg.se

 

 

Relaterade artiklar

Lokal utveckling i Lindesberg

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Vi sätter medborgaren i centrum där summan av delarna tillsammans är större än summan av delarna var för sig. Stärka strukturen som byggts upp kring landsbygdsutvecklingsfrågorna mellan den kommunala och den lokala nivån.

Process - Så gjorde vi

Med detta menas att medborgare, företag etc. från lokala utvecklingsplaner i funktionella områden får fokus på frågorna till kommunstyrelsen. Här använder vi oss av den kommunala landsbygdsutvecklaren som coach och stöd för att ta fram lokala utvecklingsplaner men också för att planera och presentera olika förslag och åtgärder i det funktionella området med planen som grund samt sedermera att den belyses hos den politiska tillsatta arbetsgruppen Beredningsgruppen för lokalutveckling som tar fram förslag till beslut som sedermera tas av KS. Detta ska skapa ökad kompetens och förståelse för lokalt utvecklingsarbete samtidigt som den lokala nivån får en möjlighet att påverka beslut. Landsbygdsfrågorna får på så vis ett ökat fokus utifrån ett helhetsperspektiv där frågor som näringsliv och service kan få en central roll.

För att tanken ska bli fri, för att engagemang ska frigöras och processer påbörjas behövs motivation. Det är betydligt bättre än dess negativa motsats hotivation. Ett hot kan möjligen bekämpas, inte vara grunden för positiv utveckling. Därför har man skapat ett ramprogram där man kan söka pengar för att utveckla sitt närsamhälle. För att söka pengar i detta ramprogram så måste en lokal utvecklingsplan göras. Parallellt med den processen genomgår man en starta eget kurs i att söka projekt som bejakar den lokala utvecklingsplanen.

Vad behövs för en lokal utvecklingsplan?

• Identifiera funktionellt område…
• Historia, nuläge, föreningsliv, näringsliv
• LEA -analys samt övrig statistik…
• Koppla till utvecklingsstrategin
• Kommunikationer, infrastruktur, strandnäraboende, ungdomar, inkludering etc.
• Samla och delge alla i bygden med ett stormöte där föreningar, företag och privatpersoner  inbjudes…
• Visionsplan, behov, stolt över, mindre stolt över samt vidareutveckling…
• Hur sätter vi det funktionella området på kartan via en visionärhöjd… Det vill säga planera för framtiden och inte räkna ut vem som skall släcka lyset…
• Starta arbetsgrupper

Starta eget kurs i projektskrivning

• Från idé till verksamhet
• Projektplan
• Verksamhetsplan
• Genomförandeplan
• Finansieringsplan inklusive drift och hållbarhetskalkyl
• Söka resurser och behov
• Skriva ansökan

Beredningsgruppen för lokal utveckling har till uppgift att fungera som smörjmedel för den lokala utvecklingen och försöka hitta synergieffekter mellan kommunens Utvecklingsstrategi, lokala utvecklingsplaner (LUP) och olika stödformer för landsbygden. Gruppen är beredande kring de medel som finns för landsbygdsutveckling. Gruppen fungerar som en ”inkorg” för lokala utvecklings-planer (LUP).

Mer information

Ett exempel är Guldsmedshyttan som har gått från en idé på ett av de 20 mötena för framtagandet av den lokala utvecklingsplanen till att skapa en arbetsgrupp som idag skall bygga hus i ett område där ej har byggs på 30 år i kommunen.

Vedevåg är ett annat där utgick ifrån behovet av en affär och har idag både lanthandel och servicepunkt. Även här bygger detta på den lokala utvecklingsplanen.

Det finns idag ett tiotal aktiva planer där dessa är levande dokument och som har utvecklas olika i sina processer. Detta utrymme ger inte plats att gå in i detalj i varje plan men alla genomgår en spännande utveckling från gräsrotsnivå till tjänstemän och politiker.

Senast ändrad:
2020-07-01

På www.dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?