Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Ortsanalyser till översiktsplan för Sala

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Sedan 2010 arbetar vi med att ta fram ortsanalyser för Sala kommuns mindre tätorter. Materialet kommer ligga till grund för en ny översiktsplan och beskriva de olika tätorternas förutsättningar, karaktär och behov inför framtiden.

Process - Så gjorde vi

En ortsanalys beskriver en plats utifrån fysiska förutsättningar och dess sociala livsmiljö. Fördelarna med att göra ortsanalyser är många, man kan bland annat åstadkomma bättre handlingsberedskap för ortens utveckling. Ortsanalyser möjliggör integrering av fysisk, social och ekonomisk planering. De ger en utökad dialog mellan invånare och kommun och en möjlighet att ta till vara och utveckla det engagemang som finns på orten.

Sala kommun har tillsammans med en landskapsarkitektstudent tagit fram en modell för ortsanalys med fokus på dialog. Denna modell används nu i praktiken i form av ett antal stormöten och öppet hus runt om i kommunen. Sedan 2010 har vi nu genomfört stormöten i Västerfärnebo, Möklinta, Ransta, Broddbo, Sätra Brunn och Kumla kyrkby. I början av 2012 kommer ett sista stormöte att hållas i Saladamm.

Resultat - Så blev det

De färdiga ortsanalyserna kommer att ligga till grund för den fortsatta strategiska planeringen och en ny översiktsplan. Att vi just satsat på dialogen i arbetet med ortsanalyserna är en självklarhet. Det är inte "experterna" som ska beskriva en ort utan invånarna. Därför behöver vi hjälpas åt med ortsanalyserna och den kommande översiktsplanen.

Senast ändrad:
2020-05-27

På www.dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?